Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2012 19:33 - Най-невероятните училища в света
Автор: miss10 Категория: Забавление   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
1



 От фентъзи епоса до индустриалния прагматизъм - всичко на чина image 08.09.2012 Училищата са традиционно места, свързани със строга дисциплина, дълги уроци и наказания, раздавани от учителите. Почти няма ученик по света, който да каже, че с нетърпение отива в даскалото. А се оказва, че има и подобни места по света, разположени на странни места, където школата са рай за децата, защото се изучават любопитни предмети. В други пък дисциплината изобщо липсва. Малко след началото на новата учебна година изданието oddee събра на едно място част от учебните заведения, които трудно могат да бъдат наречени стандартни.

 

В Калифорния тренират как се развалят магии

 


image   Който си мисли, че учителят на Хари Потър от фентъзи епоса Албус Дъмбълдор е само измислица, нека отиде в градчето Катоти, Калифорния, и ще бъде леко стреснат. Там работи първото официално регистрирано в света училище по магии, съобразено със законите на щата. Истинският вариант на екранния Дъмбълдор се казва Оберон Зелл-Рейвънхърт. Той е посветил целия си живот на това да изучава тъмните сили. Школото, официално кръстено „Академия Грей за магьосничества“, се помещава в 4 старинни замъка, има 16 предмета, свързани с магия и вълшебства. Учат се алхимия, укротяване на зверове и таласъми, изпълняване на желания, правене на отвари и разваляне на магии. Учениците са разделени в няколко дома - „Ветровете”, „Водни феи”, „Гноми” и „Саламандри”. В момента школата има 735 ученици. Престоят там е 7 години. Излиза се с диплома магистър по магиите.

 

Плаващият град в Камбоджа събира сираци

 


image   „Тонлесан” е най-големият пресноводен язовир в Източна Азия, в близост до който се намира известният комплекс от храмове „Ангкор Ват”. Върху гладките води на язовира се помещава и древният „плаващ град” Компонг Луонг. Град е, защото има всичко - къщи, кафенета, магазини. Училището се разбира от само себе си. Неговите ученици са предимно сираци, родителите на които са загинали рибари – професия, обичайна за тази местност. Интересна е обаче издръжката на учениците. За да помогнат, туристите, които посещават града, буквално изкупуват всичко от магазините и заливат децата с храни и подаръци.

 

Колеж по марихуаната привлича стотици към Мичиган

 


image   Предметът тук е растението, за което от друго училище вероятно ще ви изхвърлят. Изучава се историята на марихуаната, културата и методите за отглеждане. Шеф на спорното учебно заведение е 24-годишният бизнесмен Ник Тенант. Той твърди, че се опитва да научи студентите в колежа по марихуана как се гледа растението. Самият Тенант е основал колежа едва миналата година, след като многократно не му давали разрешение. „Простичко е - щатът има нужда от работна ръка, която да отиде в аптеките и да упътва хората, че марихуаната не е вид наркотик, а може да облекчи доста от страданията им“, защитава проекта си Тенант.

 

Учебният процес трае шест седмици, за които обаче се плаща доста сериозната такса от 485 долара. Програмата включва лекции за смисъла от засаждането на марихуана. Единственото препоръчително четиво за курсистите е библията на марихуаната - „Вътрешно и външно отглеждане. Грижи при засаждането“ на Хорхе Сервантес.

 

В Торонто учители не се пречкат на децата

 


image   Има едно място на света, където училището наистина е рай. Това е школото, в което няма дисциплина, не се пишат отсъствия, а преподавателите гледат да не се пречкат на учениците. Намира се в един от крайните квартали на Торонто, Канада. Училището е отворило врати още през 1972 година. Ако трябва да говорим сериозно, тук се спазва принципа „Дисциплина без сълзи“ - тоест хабилитираните лица се опитват да научат подрастващите дори на малко знания, без да им налагат ограничения. Но с една голяма разлика от познатите подходи - превръщат всичко в игра. Всеки ден преподавателите разработват  специални планове за уроците. Тук няма оценки, не се дават домашни. Учениците сами решават какви занятия искат да посещават, както и сами се събират по класове - без ограничения на пол и възраст. А най-вече според интересите си. Освен скучните математика и правопис има доста по-вълнуващи предмети - лепене с пластилин, кулинария, че дори и основи на философията.

 

В Уисконсин подготвят кадри за опаковъчната индустрия

 


image   Има училище, в което няма нужда от чинове, нито пък от учебници. Това не е шега, а реалност, защото става дума за университет по опаковане в щата Уисконсин, САЩ.

 

Студентите тук получават уникални умения  за опаковането, научават интересни трикове и имат голяма практика. А освен това завършилите са търсен кадър за доста фирми. Ако трябва да сме съвсем точни с фактологията, който излезе от това учебно заведение, получава диплом за магистър „по науката пакетиране“. Младите хора, които решат да следват в този университет, намират своя път както в бизнеса, така и в търговията или във фирмите за реклама и графични продукти, в хранителната промишленост. Естествено, обучението е комбинирано с теория и практика. Който го влече чистата наука, може да се посвети на лабораторната работа, където се търсят все нови и екологично безвредни опаковки за бъдещето.

 

СТРАНИЦАТА ПОДГОТВИ АНИ ЕФРЕМОВА. СНИМКИ: ODDEE.COM И DAILYMAIL.CO.UK отwww.monitor.bg/article



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miss10
Категория: Забавление
Прочетен: 21963
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930